logga_svenska-matbanksnätverket_av_ätbart

Svenska matbanksnätverket erbjuder gratis stöd och rådgivning till matbanker i Sverige.

Detta innebär att nätverket finns tillgängligt för ideella aktörer som omfördelar livsmedel till människor i behov. Utöver det erbjuds medlemmar delta i nätverksträffar, tillgång till handböcker och att bidra med statistik och information om sitt arbete.

Varför behövs Svenska matbanksnätverket?

Idag omfördelar många aktörer i Sverige mat till människor i behov. Trots detta finns det, till skillnad från många andra länder, inget nationell nätverk för matbanker i Sverige.

Genom samverkan ser vi till att lösningar delas från norr till söder – något som i sin tur leder till ett civilsamhälle enat i kampen mot matfattigdom och matsvinn.

Vad är Svenska matbanksnätverket (SMN)?

SMN är ett nationellt nätverk för matbanker. Det finns många sätt att definiera “matbank”. Vi gör det lätt för oss och inkluderar alla ideella organisationer som på något sätt omfördelar överskott från livsmedelsaktörer till förmån för socialt utsatta. Till exempel genom att dela ut matkassar, tillaga mat på donerade livsmedel eller sälja till rabatterade priser i sociala matbutiker.

Genom samverkan ser vi till att lösningar delas från norr till söder – något som i sin tur leder till ett civilsamhälle enat i kampen mot matfattigdom och matsvinn.

Nätverkets syfte

Att överskott doneras är inte en långsiktig lösning på matfattigdom eller matsvinn. I nuläget är dock välfungerande samarbeten mellan butiker och matbanker bättre än att människor går hungriga samtidigt som livsmedel kastas. Svenska matbanksnätverket har därför tre huvudsakliga syften:

ikon_smn_person_som_stöttar_annan_person

1) Stötta & kvalitetssäkra

Det ska vara lätt att starta, driva och utveckla en matbank. 

Problem med att övertyga butiker att donera? Vilka regler gäller? Vi erbjuder gratis rådgivning, stöd och söker efter finansiering för att stötta matbankerna.

ikon_smn_personer_som_samverkar

2) Underlätta samverkan

Underlätta erfarenhetsutbyte mellan matbanker genom nätverksträffar.

Nätverket möjliggör även för matbanker att börja omfördela mat från livsmedelsaktörer utan långa avtalsprocesser och tidsödslande administration.

ikon_smn_megafon

3) Synliggöra & synas

Små matbanker uppmärksammas sällan i nationella sammanhang.

Nätverket kommer att föra civilsamhällets talan i möten med näringsliv och politiker. Ingen matbank ska behöva jobba utan finansiering eller tillräcklig med stöd.

Hitta en matbank

Här kan du se var det omfördelas mat! Gröna markeringar är medlemmar i Svenska matbanksnätverket.

Synliggöra omfördelning av mat

Ätbart vill genom Svenska matbanksnätverket synliggöra vad som sker runtom i landet för att både minska matsvinnet och bemöta den växande matfattigdomen. Den här kartan visar en preliminär bild var det omfördelas mat, och uppdateras kontinuerligt.

Nationell kartläggning

I samband med lanseringen av Svenska matbanksnätverket i början av 2023, påbörjade Ätbart en omfattande kartläggning av matbanker i Sverige. Tidigare har information om var i landet som mat omfördelas och av vilka saknats helt. Det finns med säkerhet fler där ute som vi inte känner till, alla kommuner är ännu inte undersökta. . Känner du till eller driver en matbank som inte verkar finnas med på kartan?

För ideella aktörer

Driver ni en matbank eller funderar på att starta en? Välkomna att bli medlemmar i Svenska matbanksnätverket! Här kan du läsa mer om medlemskap.

En_pall_med_glass

Information om medlemskap

  • Medlemskap är kostnadsfritt.
  • Ni ska vara en icke-vinstdrivande organisation som verkar i enlighet med allmännyttigt syfte.
  • Vill er organisation med vår hjälp utöka samarbeten med butiker behöver ni vara registrerade som livsmedelsföretag.

Vill du veta mer om hur du blir medlem? Kontakta oss via donation@atbart.org eller 0500-10 55 00.

OBS! Vi tillämpar sekretess och för aldrig individuella utsagor vidare till extern part. Vårt syfte är att skapa den trygga plattform för matbanker som ni är för era mottagare.

kyllåda_full_av_smör

Resurser för matbanker

Letar du efter checklistor för uppstart eller drift av en matbank, eller kanske information om livsmedelssäkerhet och/eller tips på finansieringskällor för din verksamhet?

Då har du kommit helt rätt! Som en del av Svenska matbanksnätverket erbjuder Ätbart fri tillgång till ett stort antal resurser i vårt resursbibliotek.

Upphämtning av mat från butik

Hitta nya samarbeten

Vill din matbank hämta upp mat från fler butiker?

Fyll i vårt intresseformulär så hjälper vi dig att hitta en butik som vill skänka osålda livsmedel till er verksamhet. Därutöver är vi behjälpliga i avtalsprocessen med nationella livsmedelskedjor.

Genom att skicka en intresseanmälan accepterar du Ätbarts integritetspolicy

Stötta Ätbarts arbete!

Ätbart är en allmännyttig ideell förening som drivs för att minska matsvinnet och matfattigdomen i Sverige.

För att kunna fortsätta vår arbete för en värld utan matsvinn behöver vi ditt stöd. Bli stödmedlem idag och gör skillnad för såväl klimat som människa!