logga_svenska-matbanksnätverket_av_ätbart

Svenska matbanksnätverket erbjuder gratis stöd och rådgivning till matbanker i Sverige. Detta innebär att nätverket finns tillgängligt för alla ideella aktörer som omfördelar livsmedel till människor i behov. Utöver det så erbjuds medlemmar att delta i nätverksträffar, får tillgång till handböcker och kan bidra med frivillig statistik och information om deras arbete.

Varför behövs Svenska matbanksnätverket?

Idag omfördelar många aktörer i Sverige mat till människor i behov. Trots detta finns det, till skillnad från många andra länder, inget nationell nätverk för matbanker i Sverige.

Genom samverkan ser vi till att lösningar delas från norr till söder – något som i sin tur leder till ett civilsamhälle enat i kampen mot matfattigdom och matsvinn.

person_hämtar_mat_i_butik
mathjälpen_en_man_som_lyfter_en_låda_med_osålda_livsmedel_innomhus

Vad är Svenska matbanksnätverket (SMN)?

SMN är ett nationellt nätverk för matbanker. Det finns många sätt att definiera “matbank”. Vi gör det lätt för oss och välkomnar alla ideella organisationer som på något sätt omfördelar överskott från livsmedelsaktörer till förmån för socialt utsatta. Till exempel genom att dela ut matkassar, tillaga mat på donerade livsmedel eller sälja till rabatterade priser i sociala matbutiker.

Genom samverkan ser vi till att lösningar delas från norr till söder – något som i sin tur leder till ett civilsamhälle enat i kampen mot matfattigdom och matsvinn.

Nätverkets syfte

Svenska matbanksnätverket har tre huvudsakliga syften. Dessa är att:

ikon_orange_transparent_tre_mynt_en_tiokrona

1) Stötta & kvalitetssäkra

Det ska vara lätt att starta, driva och utveckla en matbank. 

Problem med att övertyga butiker att donera? Vilka regler gäller? Vi erbjuder gratis rådgivning, stöd och söker efter finansiering för att stötta matbankerna.

ikon_vit_orange_tre_ansikten

2) Underlätta samverkan

Erfarenheter ska kunna utbytas mellan matbanker på nationella träffar och online.

Därutöver ämnar nätverket möjliggöra för lokala matbanker att börja omfördela mat från livsmedelsaktörer utan långa avtalsprocesser och tidsödslande administration.

ikon_vit_orange_skåpbil_som_åker_fort

3) Synliggöra & synas

Små matbanker uppmärksammas sällan i nationella sammanhang.

Nätverket kommer att föra civilsamhällets talan i möten med näringslivet och politiker. Ingen matbank ska behöva jobba utan finansiering och tillräcklig med stöd.

För ideella aktörer

Driver ni en matbank eller funderar på att starta en? Välkomna till oss i Svenska matbanksnätverket! Här kan du läsa mer om medlemskap.

En_pall_med_glass

Information om medlemskap

  • Medlemskap är kostnadsfritt.
  • Ni ska vara en icke-vinstdrivande organisation som verkar i enlighet med allmännyttigt syfte.
  • Vill er organisation med vår hjälp utöka samarbeten med butiker behöver ni vara registrerade som livsmedelsföretag. 

Sugen på att veta mer? Kontakta oss! Vi tillämpar sekretess och för aldrig individuella utsagor vidare till extern part. Vårt syfte är att skapa den trygga plattform för matbanker som ni är för era mottagare.

person_hämtar_mat_i_butik

Intresseanmälan medlemskap

Skriv er e-post nedan så återkommer en representant från Ätbart inom kort. 

Ni är självklart också välkomna att ringa 0500-10 55 00 vid eventuella frågor!

Genom att fylla i formuläret godkänner du Ätbarts integritetspolicy.