En svinnbra handbok

ikon_grön_handmålad_linje
Ätbart_En_svinnbra handbok_omslag_

Om boken

Visste du att du kan frysa in mjölk och vin, göra buljong på rotfruktsskal och ströbröd av gamla brödskivor?

Ätbart – en svinnbra handbok ger dig användbara råd och recept för att minska ditt matsvinn. Här presenteras även tankeväckande fakta om matsvinnets alarmerande klimatpåverkan och kostnader. Att minska matsvinnet är en av de viktigaste och enklaste sakerna du kan göra för klimatet.

Dessutom kan du spara tusentals kronor på att slänga mindre mat. Boken innehåller allt från vägledning vid planering av inköp och tips om hur du förlänger varornas hållbarhet, till recept på goda och svinnsmarta måltider.

Antal sidor: 109

Format: Häftad (Danskt band)

Förlag: Ekström & Garay

ISBN: 9789189706880

Psst! Genom att köpa boken stöttar du Ätbarts arbete mot matfattigdom och matsvinn i Sverige.

Vart finns boken?

ikon_grön_handmålad_linje

Ätbart – en svinnbra handbok finns att köpa på alla stora bokhandlare och butiker på nätet.

Bokus_logga

Bokus

Bokus är en internetbokhandel som fokuserar på att sälja böcker via Internet, framför allt på den svenska marknaden men levererar sedan november 2006 även till andra länder.

Akademibokhandeln_logga

Akademibokhandeln

Akademibokhandeln är Sveriges marknadsledande bokhandelskedja med över 100 butiker spridda över hela landet. De har även en e-handel där du kan köpa Ätbart-en svinnbra handbok.

Adlibris

Adlibris är en svensk internetbokhandel (del av Bonnier Group) med 13 miljoner titlar i sortimentet år 2022. Därigenom klassas dem idag som Sveriges största e-handlare för böcker.

Våra målgrupper

Kommunala verksamheter

Att Sveriges regering 2016 antog Agenda 2030 innebär att arbetet för en hållbar utveckling ska genomsyra samhället. Våra utbildningar är anpassade för bl.a. elever, sektor vård och omsorg samt kökspersonal.

Näringslivet

Våra utbildningar riktar sig inte enbart till företag som arbetar med mat och livsmedel, utan kan också ses som en del av företagets generella CSR-arbete.

Organisationer och allmänheten

Ätbart anordnar utbildningar och event för organisationer, föreningar och för civilsamhället. Det kan vara allt från öppna föreläsningar för allmänheten till lekfulla events och tävlingar för barn/unga.

två_personer_som_ler_på_en_gräsmatta

Skrivprocessen

Svenska Hållbarhetshjältar 2021

Det hela började med att Ätbart utsågs till Svenska Hållbarhetshjältar av Aftonbladet år 2021. Som pris fick vi möjligheten att skriva en bok tillsammans med stjärnkocken Markus Aujalay.

Sommaren 2022

Föreningens nuvarande ordförande, Gabriel Johansson, tog ansvar för att på fyra korta månader skriva boken tillsammans med förlaget Ekström och Garay, styrelsen samt kansliet.

Lansering

Ätbart – en svinnbra handbok lanserades för allmänheten 2022-11-15. För att fira släppet anordnades bland annat en boksignering i Skövde stad.

Bild Markus Aujalay: Årets kock 2004

Arets_Kock_2004_Markus__Aujalay_foto-1

Stötta Ätbarts arbete!

Ätbart är en allmännyttig ideell förening som drivs för att minska matsvinnet och matfattigdomen i Sverige.

För att kunna fortsätta vår arbete för en värld utan matsvinn behöver vi ditt stöd. Bli stödmedlem idag och gör skillnad för såväl klimat som människa!