Matsvinn på schemat – För ungas möjlighet att minska matsvinnet!

Vad är matsvinn på schemat?

Projektet syftar till att ge unga verktyg för att minska sitt matsvinn och i förlängningen stärka deras inflytande och delaktighet i den hållbara samhällsutvecklingen.

Under tre år kommer Ätbart, i samarbete med närmare 600 elever och 40 lärare, utveckla en hemsida med omfattande läromaterial om matsvinn samt hållbar konsumtion och produktion av livsmedel. Läromaterialet kommer att utgå från Skolverkets kursplaner och vara anpassat för förskoleklass, grundskola, anpassad skola och gymnasium.

Målet med projektet är att skapa en digital plattform riktad till lärare, där de kan hitta uppgifter och resurser för att integrera undervisning om matsvinn i olika ämnen.

Finansiering

Matsvinn på schemat finansieras av Allmänna Arvsfonden och kommer att pågå under perioden 2024-2026.

Projektöversikt

alt=""

Nedan finns en grov översikt av projektets tre år och våra fokusområden.

Projektår 1

Under projektets första år ligger fokus på framtagande av vårt läromaterial och att testa ihop med våra pilotskolor.

Projektår 2

Under projektets andra år fokuserar vi på att utveckla en hemsida samt fortsätter vårt framtagande och testande av läromaterial.

Projektår 3

Under projektets tredje och sista år fokuserar vi på spridning av både materialet och hemsidan inom och utanför våra pilotskolor.

Målgrupper

alt=""

Inom projektet planerar vi att skapa ett material som kan integreras i flera ämnen inom grund- och gymnasieskolan, från förskoleklass upp till sista året på gymnasiet och även inräknad anpassad skola:

alt=""

Förskoleklass (6 år)

Fokus för förskoleklass är lek och lär. Vi vill väcka intresse hos barnen för hur maten hamnar på tallriken för att de så småningom ska kunna förstå varför vi inte ska slänga ätbar mat. I läroplanen för förskoleklass står det att undervisningen ska “[…] ge eleverna möjlighet att utveckla kunskaper om hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling”. Detta kan exempelvis göras utifrån de välkända orden “titta, lukta och smaka”.

alt=""

Grundskola (7-16 år)

I grundskolan kan matsvinn ta plats inom flera ämnen. Det centrala innehållet i geografi och samhällskunskap kan t.ex. kopplas till frågor om olika etiska aspekter av matsvinn eller normer och förutfattade meningar kring bäst-före-datum. På kemin kan vi prata om de övergödande utsläpp som matsvinnet orsakar helt i onödan. Mer praktiska uppgifter i hur matsvinn kan undvikas i köket kan integreras i Hem- och konsumentkunskapen.

Bild på elever på NSU

Gymnasiet (16-19 år)

Matsvinn och hållbar livsmedelsproduktion och -konsumtion kommer i gymnasiet vara en naturlig del av de gymnasiegemensamma ämnena, där eleverna får bygga på de kunskaper som erhållits från grundskolans material. Förutom de gymnasiegemensamma ämnena kan projektets material och matsvinnscentrerade tema också integreras på ett naturligt sätt i mer yrkesspecifik utbildning som Restaurang och livsmedel.

alt=""

Anpassad skola

Vi vill även i anpassad skola lyfta in frågor om matsvinn på schemat med målet att ge eleverna värdefull kunskap, teoretisk såväl som praktisk.

Genom matsvinnsfrågan ser vi en möjlighet att ge eleverna makt över sin egen vardag samtidigt som de får en chans att bli en del av samhällets hållbara omställning.

alt=""

Skolkök

Vi mäter matsvinnet från skolköken på flera av pilotskolorna. Dessa mätningar kommer att användas i läromaterialet, t.ex. i matematik.

Mätningarna görs även för att undersöka huruvida matsvinnet påverkas av att eleverna lär sig mer om matsvinnets konsekvenser.

Strategisk referensgrupp

Utöver våra 10 pilotskolor har vi även en strategisk referensgrupp som består av en lärare och en elev från vardera skola. Denna grupp får tycka till lite extra angående projektet och läromaterialet genom att delta i digitala och fysiska träffar med projektgruppen.

Referensgruppen bidrar med ett metaperspektiv åt projektet. De fördjupar och utvecklar frågor och tankar som dyker upp under projektets gång, vilket säkerställer att materialet är relevant och engagerande för både lärare och elever. Genom att integrera både lärar- och elevperspektiv får vi en helhetsbild som är avgörande för att skapa ett inkluderande och effektivt läromaterial.

Genomförande

alt=""

För att säkerställa att materialet upplevs engagerande och givande för eleverna och samtidigt är enkelt att använda för lärarna kommer materialet tas fram tillsammans med tio pilotskolor som är spridda runt om i landet:

Har du tips, tankar eller idéer och vill komma i kontakt med projektgruppen? Kontakta ansvarig projektledare, Lotta Sellmann Jansson, här!

Intressegrupp

Var med och påverka projektet – gå med i vår intressegrupp!

Är du nyfiken på projektet ”Matsvinn på schemat” och vill följa vårt arbete i skolvärlden? Anmäl dig eller din organisation till vår intressegrupp!

Genom att delta i intressegruppen får du:

  • Möjlighet att följa projektets utveckling
  • Tillgång till uppdateringar och information om vårt arbete
  • Chans att ge löpande input och feedback till projektgruppen

Deltagandet i intressegruppen innebär inga krav på närvaro eller aktivitet, men ger dig en värdefull möjlighet att påverka och bidra med dina tankar och idéer.

Matsvinnsbingo – Ett roligt sätt att lära sig om matsvinn!

alt=""

Matsvinnsbingo

Diplom Matsvinnshjälte

I samband med internationella matsvinnsdagen vill vi ge er en fantastisk möjlighet att ta del av ett material vi skapat inom Matsvinn på schemat: Matsvinnsbingo! Spelet är ett komplement till vårt läromaterial och syftar till att inspirera och engagera elever på ett enkelt och underhållande sätt. Genom att spela Matsvinnsbingo lär sig eleverna hur de kan minska sitt matsvinn i vardagen, samtidigt som de tävlar om att fylla bingobrickan.

Det finns olika bingobrickor för olika åldrar: En 3×3-bingobricka för lågstadiet, en 5×5-bingobrickor för mellanstadiet och en 5×5-bingobrickor för högstadiet. Målet är att fylla i tre rutor i rad (lodrätt, vågrätt eller diagonalt) på 3×3-brickan eller fem rutor i rad på 5×5-brickan. Eleverna får gärna försöka klara hela brickan!

Hur spelar man?

Varje elev får en bingobricka och förslagsvis en vecka på sig att utföra uppgifterna i rutorna. Det finns instruktioner till varje uppgift som förklarar kopplingen till matsvinn och hur den ska utföras. När en uppgift är gjord markeras rutan på bingobrickan med en penna eller ett klistermärke. När tre (på 3×3) eller fem (på 5×5) rutor i rad blivit markerade får man ”Bingo!” och blir en vinnare!

Till låg- och mellanstadiet finns även inkluderat ett diplom – ett erkännande för deras insats för miljön!

Vill du pröva bingot?

Ladda ner vår lärarhandledning här. Där finns det länkar till materialet för vardera stadiet med instruktioner och bingobricka.

Observera att detta är ett extra material som vi erbjuder som en rolig aktivitet, separat från vårt ordinarie utbildningsmaterial som kommer vara tillgängligt för allmänheten 2026.

Stötta Ätbarts arbete!

Ätbart är en allmännyttig ideell förening som drivs för att minska matsvinnet och matfattigdomen i Sverige.

För att kunna fortsätta vår arbete för en värld utan matsvinn behöver vi ditt stöd. Bli stödmedlem idag och gör skillnad för såväl klimat som människa!