Ätbart En värld utan matsvinn

Ett av de viktigaste målen för Ätbart är att minska matsvinnet som uppstår hos privatpersoner med 50% till år 2030. Till skillnad från Mathjälpen är detta ingenting som kan göras på kort sikt – utan det enda som kan förändra människors beteendemönster är långsiktigt, formativt arbete.

Ätbarts utbildningsverksamhet har bedrivits sedan organisationen bildades år 2019.

Vad är matsvinn?

Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat men som av olika anledningar inte konsumeras. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, men den absolut majoriteten uppstår i hushållen.

Det ska vi ändra på!

Hur mycket slänger vi? 

Matsvinn belyser på ett effektivt sätt de tre pelarna i begreppet hållbarhet: det är ett slöseri med naturresurser och varken ekonomiskt eller etiskt försvarbart. Varje svensk slänger i genomsnitt 37 kg ätbar mat per år. Detta resulterar i att vi i Sverige årligen slänger nästan 400 000 ton mat helt i onödan.

Växthusgaser och miljöpåverkan

Globalt sett står matsvinnet för mellan 8-10% av världens utsläpp av växthusgaser. Trots att både kött, frukt, grönsaker och spannmål från Sverige finns att köpa i butik, kommer mer än 60 % av växthusgasutsläppen från den mat vi svenskar äter från importerad mat.

Vilka målgrupper riktar vi oss till?

Elever

Vi vet att de beteenden man formar i unga år ofta förblir. Därför ser vi skolan och elever som en utav våra viktigaste målgrupper.

Allmänheten

Hela samhället måste engageras i matsvinnsfrågan. Därför föreläser vi för studieförbund, bostadsrättsföreningar och på olika events.

Företag och föreningar

Näringslivet samlar människor bakom gemensamma mål, därav är det extra viktigt för aktörer att vara medvetna om matsvinnsproblematiken och dess lösning!

Några enkla matsvinnstips

I affären

  • Var inte rädd för att köpa varor med nära stående bäst-före-datum, speciellt inte om det är något som du vet att du kommer tillaga samma dag

  • Leta efter förpackningar i rätt storlek, och allra helst om det går att köpa på lösvikt! För stora förpackningar kan lätt lämnas halvtomma i kylskåpet och glömmas bort.

Hemma

  • Våga vara kreativ! Gå ifrån receptet och lägg till eller anpassa utifrån de varor du har hemma. Ta hjälp och hitta inspiration på nätet

  • Sänk temperaturen i kylskåpet, det ska vara max 4 grader. Korrekt temperatur och korrekt förvaring förlänger varornas livslängd

På arbetsplatsen

  • Är du trött på att äta storkok och rester för tredje dagen i rad? Byt matlåda med en kollega. Kanske upptäcker du en ny favoriträtt

  • Catering? Beställ gärna snäppet under vad du tror kommer att gå åt, mer än ofta är det redan för mycket!

På restaurangen

  • Vet du med dig att du är liten i maten, be då om mindre portioner!

  • Är det buffé? Ta då hellre mindre men fler gånger

I skolmatsalen

  • Ta hellre två gånger - även när det är din favoritmaträtt

  • Har ni kort lunchrast? Be lärarna att se över om det går att ändra i schemat så att ni kan få äta i lugn och ro

Våra utbildningspaket

Företräder du en skola, livsmedelsaktör, bostadsrättsförening eller annan organisation och vill boka en föreläsning eller workshop? Då har du kommit helt rätt.

I nuläget erbjuder vi: 

*För kommunala verksamheter, events och större arrangemang erbjuds andra priser och utbildningspaket. Tveka inte på att kontakta oss så återkommer vi med dessa inom kort!

Varför föreläser vi om matsvinn?

Att fullt ätbar mat slängs har såväl klimatmässiga som ekonomiska konsekvenser. 3 % av Sveriges totala växthusgasutsläpp orsakas av mat som vi inte äter. Tre procent kanske inte låter mycket men matsvinnets årliga utsläpp motsvarar utsläppen från cirka 200 000 bilar. Och mängden vatten det krävs för att producera det globala matsvinnet är högre än det land som har högst vattenkonsumtion i världen.

Matsvinnsfrågan handlar dock om så mycket mer än bara miljö och ekonomi. Matens resa i samhället visar på att ingen, varken samhälle eller människa, är en ö. Vi är alla sammanlänkade och har ett ansvar. Att prata om matsvinnet och våra beteendemönster kopplade till detta handlar därför om att prata om hur vi förstår världen - något som i sin tur får reell nytta på en arbetsplats såväl som i en skola.