Matsvinnstips
Här samlar vi matsvinnstips från Ätbart och vår Instagramkampanj ”Svinnsmart Söndag”. Vill du ha matsvinnsfakta finns det här.
Bäst-före-märkning
Var inte rädd för att handla varor med nära bäst-före-datum! Speciellt inte om det är något som du vet att du kommer tillaga samma dag.
Många produkter är dessutom fullt ätbara även efter bäst-före-datumet, så lita på dina sinnen och använd ditt omdöme.
Sänk temperaturen
Sänk temperaturen i kylskåpet, det ska vara max 4 grader. Genom att ha en korrekt temperatur och förvaring förlänger du varornas livslängd.
Se också till att inte överfylla kylskåpet, så att luften kan cirkulera ordentligt.
Först In, Först Ut (FIFO)
FIFO-principen, eller Först In Först Ut, bygger på att du alltid använder varorna som är äldst först.
Organisera maten med det äldsta längst fram så att du inte glömmer bort något och tvingas slänga det senare.
Mindre portioner
Ta hellre mindre portioner och ta mer om du är hungrig. När du är ute och äter på restaurang och inte är särskilt hungrig, eller om du är liten i maten – be om mindre portioner! Många anpassar gärna portionsstorleken efter dina önskemål.
Doggybag
Om du får rester när du är ute och äter på restaurang – be om en doggybag så kan du njuta av maten senare istället för att den hamnar i soporna. Detta bidrar till minskat matsvinn och du får ut mer av din måltid.
Sista förbrukningsdag
Till skillnad från ”bäst före” bör mat med ”sista förbrukningsdag” inte ätas efter datumet. Märkningen finns på känsliga livsmedel som kött och fisk, där risken för skadliga bakterier är högre.
Förvaring
Hur du förvarar matvaror gör stor skillnad för hållbarheten! Placera känsliga grönsaker som sallad och örter i en tät påse eller burk i kylen för att hålla dem fräscha längre. Förvara potatis och lök på en sval, mörk plats – de kan hålla i månader om de får rätt förhållanden. Undvik att lägga frukter som bananer och äpplen, som avger etylengas, nära känsliga grönsaker, då de kan få andra varor att mogna snabbare.
På arbetsplatsen
Är du trött på att äta storkok eller rester för tredje dagen i rad? Testa att byta matlåda med en kollega. Kanske upptäcker du en ny favoriträtt. Genom att dela mat kan ni inspirera varandra med nya recept och samtidigt minska mängden mat som annars skulle ha slängts. Ett matbytesprogram kan också främja en gemenskap på arbetsplatsen och göra lunchrasterna mer spännande.
I skolmatsalen
Har ni kort lunchrast? Be om möjligt lärarna se över schemat så att ni kan äta i lugn och ro. Genom att ha tillräckligt med tid för att äta minskar stressen och risken för att slänga mat. Uppmuntra också eleverna att ta mindre portioner om de är osäkra, och hellre gå för en andra omgång om de är hungriga. På så sätt minskar matsvinnet och alla får en chans att njuta av sin måltid i sin egen takt.
Svinnsmart söndag
På Instagram har vi #svinnsmartsöndag där vi delar svinnsmarta tips, följ oss gärna där och dela med er av era egna matsvinnstips i kommentarerna!