Idag är det den internationella dagen för utbildning och årets tema är “Learning for lasting peace”.
Vi tror att utbildning och kunskap är grunden för en rättvis, hållbar och fredlig värld. Frågor om mat och matsvinn är nära kopplade till globala utmaningar som klimatförändringar, resursfördelning och social rättvisa.
Genom att utbilda unga om matsvinn och hållbar produktion och konsumtion av livsmedel får de kunskap och verktyg med vilka de kan bidra till ett mer resilient matsystem. Därmed bidrar de också till ett mer stabilt samhälle i en i övrigt skakig samtid. Men kunskap om matsvinn är också en fråga om solidaritet – mat är nämligen mer än en vara, det är en mänsklig rättighet. Och grunden för ett fredligt och stabilt samhälle går genom att tillgodose grundläggande mänskliga rättigheter: tillgången till mat, vatten och frihet.
Trots att det produceras tillräckligt med mat för att mätta hela världen går 733 miljoner människor hungriga varje dag. Samtidigt slängs en tredjedel av all mat som produceras. Här är sambandet mellan matsvinn och matfattigdom tydligt. Om mat produceras, används och fördelas mer rättvist minskar risken för konflikter om resurser. Och matproduktionen kräver enorma resurser – vatten, mark, energi – och när mat slängs går dessa resurser förlorade. De som drabbas hårdast av denna förlust är de mest utsatta, både nationellt och globalt. Denna sociala orättvisa skapar spänningar vilka riskerar att utvecklas till reella konflikter. När samhällen tvingas konkurrera om begränsade resurser ökar risken för instabilitet och konflikter, vilket i sin tur underminerar fredsansträngningar på både lokal och global nivå. Att minska matsvinnet är därför inte bara en miljöfråga – det är en fredsfråga.
Att omfördela överskottsmat kan lindra akut hunger – men det är ingen långsiktig lösning på matfattigdom. Hållbar livsmedelsförsörjning kräver mer än donationer – det kräver systemförändring. Här spelar utbildning en avgörande roll. Genom att förstå sambandet mellan jordbruk, handel och konsumtion kan unga se helheten och förstå hur varje steg påverkar klimat och samhälle.Med denna förståelse blir de förändringsagenter, inte bara konsumenter. De får insikt i hur deras handlingar bidrar till att förebygga konflikter och skapa en mer hållbar värld.
Ätbarts projekt Matsvinn på schemat syftar till att ge unga verktyg att minska sitt matsvinn och i förlängningen ta makten över sina liv och samhällets omställning mot hållbarhet.
Utbildning rustar unga för framtiden med färdigheter i kritiskt tänkande, problemlösning och systemtänkande – kompetenser som är avgörande för att möta framtidens utmaningar.
Med denna kunskap kan de bidra till globala lösningar, minska matens klimatavtryck och inse att deras vardagliga val gör skillnad. Genom att förstå kopplingen mellan matsvinn och resurskonflikter kan unga bli aktiva medskapare av en fredligare värld. Därmed blir temat “Learning for lasting peace” så centralt – för att bygga fred krävs att vi säkrar människors grundläggande behov, och mat är ett av de mest grundläggande.
Tillsammans kan vi göra skillnad – en måltid, en skoldag och en generation i taget.