“Mathjälp till fattiga får inte leda till att det offentliga duckar sitt ansvar”

“Det blir allt vanligare att civilsamhället förser människor med mat. Men det finns risker med att denna hjälp blir permanentad och den offentliga välfärden tar ett steg tillbaka, skriver Li Kristjansdottir och Gabriel Johansson, organisationen Ätbart.

Vi sitter i möte för att starta upp ett nytt matdonationssamarbete mellan en ideell organisation och en Hemköpsbutik. Vårt hörn av matsalen gästas ideligen av människor som vill hälsa på föreståndaren. Hans mobil ringer konstant. “Oj, jag behöver ta det här. Hej! Hur mår du? Jajamen. Det blir lasagne. Du är välkommen.”

Det blir allt vanligare att civilsamhället förser människor med mat. I Stadsmissionens senaste fattigdomsrapport redovisas att 72 procent av deras insatser handlar om just detta. Elinn Leo Sandbergs forskning från 2023 visar att 86 procent av Svenska kyrkans församlingar och pastorat ägnar sig åt matbistånd. Till Ätbart vittnar organisationer från Skellefteå till Ystad om långa köer utanför deras matutdelningar. I dag på internationella frivilligdagen vill vi hylla medmänskligheten hos ideella aktörer men också varna för en skrämmande samhällsutveckling.”

Läs hela artikeln här: https://www.gp.se/debatt/mathjalp-till-fattiga-far-inte-leda-till-att-det-offentliga-duckar-sitt-ansvar.985831fd-bffe-404b-9998-f0e418c7d396