“Som ett led i att arbeta för minskat matsvinn ingår Reitan Convenience Sverige ett samarbete med den ideella föreningen Ätbart. Samarbetet går ut på att koppla ihop matbanker runt om i landet med sina närmaste Pressbyrån eller 7-Eleven för donationer av mat och fika som blir över.

Enligt Naturvårdsverket slängs över en miljon ton livsmedel årligen. Ätbart, en ideell organisation, grundades 2019 för att minska just matsvinnet i Sverige. Det senaste året har organisationen genomfört en landsomfattande kartläggning av matbanker och i dag är ett stort antal matbanker anslutna till Ätbarts nätverk. Under vintern 2023 inleds därför ett storskaligt matchningsarbete mellan matbankerna och de drygt 400 Pressbyråer samt 7-Eleven runtom i landet.

– Tyvärr slängs det väldigt mycket livsmedel i samhället – som i de flesta fall går helt utmärkt att äta. På Reitan Convenience Sverige arbetar vi aktivt för att minska vårt matsvinn och arbetar på flera fronter för att nå våra mål. Genom vårt samarbete med Ätbart kan vi minska mängden överblivna varor ännu mer samtidigt som vi får en möjlighet att stötta de som har det tufft, säger Linnéa Borgström, HR- och Hållbarhetsdirektör på Reitan Convenience Sverige.

När matchningen är gjord säkerställer Ätbart att parterna har tillgång till relevant information om bland annat livsmedelshantering och regelverk. Allt för att underlätta kontakten mellan butikerna och matbankerna så att så mycket som möjligt doneras till människor i behov.”

Läs hela pressläpet via Reitans hemsida!

Ätbart och Reitan Convenience Sverige!