Den 22 april släpper Ätbart Matbanksrapporten #2 Den överblivna matens resa: en snårig väg av mål- och intressekonflikter som kartlägger och granskar systemet om livsmedelsdonationer i Sverige.
Det har blivit allt vanligare att livsmedelsföretag minskar sitt matsvinn genom överskottsdonationer. Under det senaste decenniet har hundratals mindre ideella organisationer blivit vana hanterare av dagligvaruhandelns svinn. Parallellt med detta befinner sig den sociala matbutikskedjan Matmissionen, vars utbud till största del är överskott från grossister och producenter, i stark expansionsfas. På plats att hantera livsmedelsföretagens överskott finns arbetstränande och volontärer. Till följd av rusande livsmedelspriser och fördjupade ekonomiska klyftor söker allt fler människor olika sorters matstöd hos dessa välgörenhetsorganisationer. När minskat matsvinn blir ett hårt krav från EU, är det enligt sakkunniga troligt att de överskottsbaserade donationerna kommer att öka.
Rapporten lyfter frågor som:
- Ska staten betala för livsmedelsföretagens överproduktion?
- Hjälper vi klimatet genom att äta allt?
- Hur hållbart är egentligen det välgörenhetsbaserade matstödet?
Forskning från bland annat SLU pekar på flera risker med att bygga ett livsmedelsstöd på andrahandsprodukter: det kan minska incitamenten för att förebygga svinn, samtidigt som ekonomiskt utsatta grupper riskerar att hänvisas till livsmedel med lägre näringsvärde. Rapporten diskuterar också hur EU:s krav på minskat svinn kan komma att öka trycket på donationssystemet – utan att matsvinnet nödvändigtvis minskar i praktiken.
Med Matbanksrapporten #2 vill Ätbart bidra till en mer nyanserad diskussion om vem som bär ansvar för den mat som blir över – och hur samhället kan skapa lösningar som är både socialt och ekologiskt hållbara.
Rapporten publiceras den 22 april kl. 12.00 på atbart.org
