Från jord till soptunna – EU:s arbete med att minska matsvinn 2019-2024

ikon_grön_handmålad_linje

Sammanfattning

Koll på svinn #1 Från jord till soptunna – EU:s arbete med att minska matsvinn 2019-2024belyser EU:s strategiska arbete inom matsvinn under perioden 2019-2024. Rapporten tar upp centrala initiativ såsom den europeiska gröna given och jord till bord-strategin, som tillsammans syftar till att skapa ett hållbart livsmedelssystem. Rapporten lyfter också de juridiskt bindande målen för minskning av matsvinn och hur dessa påverkar medlemsstaterna. Den ger inte bara en inblick i hur EU:s arbete har format matsvinnsfrågan utan lyfter också fram pågående initiativ som finansieras av EU.

Rapporten avslutar med att sammanfatta och reflektera över hur matsvinnsfrågan kan komma att fortsätta att drivas inom EU – något som under den kommande mandatperioden inte bara är avgörande för att minska matsvinnet, utan också för att nå flera av de globala målen till 2030.

Om Koll på svinn

Koll på svinn #1 är den första rapporten i Ätbarts serie, som har som huvudsyfte att sprida kunskap och öka medvetenheten om vikten av att minska matsvinn och livsmedelsförluster. Vi vill inspirera till handling och samverkan genom att fördjupa förståelsen för de system, lagar och normer som påverkar vårt matsystem. Genom att bevaka och sammanställa vad som sker inom detta fält, både nationellt och internationellt, hoppas vi kunna bidra till att få fler att agera för att minska matsvinnet och engagera sig för en hållbar förändring av matsystemet.

Stötta Ätbarts arbete!

Ätbart är en allmännyttig ideell förening som drivs för att minska matsvinnet och matfattigdomen i Sverige.

För att kunna fortsätta vår arbete för en värld utan matsvinn behöver vi ditt stöd. Bli stödmedlem idag och gör skillnad för såväl klimat som människa!